Vodič za letovanje: Sve što morate da znate pre nego što uplatite aranžman

Vodič za letovanje: Sve što morate da znate pre nego što uplatite aranžman Freepik

Građani Srbije mesto za letovanje najčešće biraju u zavisnosti od cene aranžmana, ali mnogi se odlučuju i u zavisnosti od toga da li je letovalište pogodno za porodice s decom, žurke i provod.


Porodice

Kada su porodice u pitanju, stručnjaci najviše preporučuju mirnije destinacije u kojima su apartmani blizu plaže, kao što su nekadašnja ribarska mesta poput Sartija, Polihrona ili Haniotija u severnoj Grčkoj.

- Preporuka za porodice koje žele hotelski smeštaj je takođe regija severne Grčke ili Turska, ako je porodica u mogućnosti da izdvoji više novca nego za Grčku. U Turskoj su cene niže u odnosu na evropski standard, i to sa uslugom punog pansiona ili all inclusiv i hoteli su blizu plaža. Pogodnost je i što su u blizini gradovi i postoje autobusi kojima se lako može otići u obilazak. Takva je antalijska regija, Kemer, Alanja ili Bodrum u egejskoj oblasti. Ove destinacije se preporučuju i mladima - kaže turizmolog Boris Tot.

Mlađi parovi

Kada su u pitanju mlađi parovi, preporuka je da za godišnji odmor izaberu grčka ostrva.

- Prava Grčka, onu koju znamo iz starih filmova, nije u severnoj Grčkoj, nego su to ostrva poput Rodosa i Krita. Za parove je dovoljan hotelski smeštaj sa doručkom ili polupansion. Takođe, i Kipar je dobar izbor, ali sve više turista se vraća u Hrvatsku. Pogotovo stariji klijenti koji su navikli na odmor potpuno drugačiji nego što je to u Grčkoj ili Turskoj. Hrvatsko primorje ima stare, utvrđene gradove sa bogatom istorijom i zelenilom na plažama - kaže Boris Tot.

Mladi

Stručnjaci za mlade preporučuju avanturističke ture u kojima se spaja letovanje i obilazak poznatih turističkih destinacija, kao i mesta sa bogatim noćnim životom.

- Španija je interesantna i pristupačna. Tura autobusom sa obilaskom Azurne obale, Monaka, Nice i Barselone, sa sedam do deset noćenja na bazi polupansiona u sezoni košta 300 do 350 evra. Put autobusom jeste dug, ali je odmor interesantan. Mladi koji traže nešto novo uglavnom biraju ovu destinaciju. I Španija avionom je povoljna u zavisnosti od smeštaja, tu je Majorka sa cenom od 450 do 1.500 evra - objašnjava Tot.

Kako proći najpovoljnije

Bez obzira da li je u pitanju porodica, par ili samo jedna osoba, najpovoljniji je rani buking i kad se letovanje rezerviše već u decembru. Agencije odobravaju mesečno plaćanje uglavnom bez uvećanja cene ili skuplje tek za jedan do dva odsto. Tako letovanje može da bude jeftinije i do 40 odsto.

- Grčka je konstantno aktuelna jer je najpristupačnija u predsezoni i van sezone kada se putuje autobusom sa 10 noćenja, što košta do 150 evra. I Grčka može biti skupa u sezoni, sa cenom od 350 i više evra po osobi, a da imate samo prevoz i smeštaj. Zato treba razmisliti da li prištedeti i dodati još novca i otići na drugo mesto sa obezbeđenom hranom - kaže Boris Tot.

Egzotika i luksuz

Kada su u pitanju egzotična mesta, odmor u Tajlandu može biti pristupačan. Za 800 do 1.000 evra turisti putuju avionom, imaju smeštaj, ali najčešće u cenu nije uračunata ishrana. Takođe, Kuba u zimskom periodu košta oko 700, a u sezoni 1.400 evra. Turisti iz Srbije često odlaze i u Tunis i Egipat, pa čak i Ujedinjene Arapske Emirate, gde su cene paprene i dvostruko više nego u Egiptu, čak i kada je u pitanju identična usluga i kategorizacija hotela.

Izvor: Blic

Istanbul Leto Uporedi

property image aa
HIT PONUDA!
Evropski gradovi

 

5 noćenja
Cena od:
209.00€
Cena: 209.00€ 5 noćenja
property image aa
AKCIJA
Nova godina

 

  Prag, Češka, Češka

Termin: 01. januar | 3 noćenja (6 dana) Sa fakultativnim obilascima: KRSTARENJE VLTAVOM - KARLOVE VARI - DREZDEN Cena:...
3 noćenja
Cena od:
119.00€
Cena: 119.00€ 3 noćenja

Belek Uporedi

property image aa
ALL INCLUSIVE ULTRA!
Letovanje

 

7, 10 i 14 noćenja
Cena od:
1,600.00€
Cena: 1,600.00€ 7, 10 i 14 noćenja

Polihrono Uporedi

property image aa
IZUZETNA PONUDA!
Letovanje

 

10 noćenja
Cena od:
105.00€
Cena: 105.00€ 10 noćenja

Azurna obala Uporedi

property image aa
Odlična ponuda!
Letovanje

 

6 noćenja
Cena od:
339.00€
Cena: 339.00€ 6 noćenja

Metamorfozis Uporedi

property image aa
SUPER PONUDA!
Letovanje

 

10 noćenja
Cena od:
88.00€
Cena: 88.00€ 10 noćenja

Petrovac Uporedi

property image aa
SUPER PONUDA!
Letovanje

 

po noćenju
Cena od:
64.00€
Cena: 64.00€ po noćenju
property image aa
SUPER PONUDA
Letovanje

 

7 noćenja
Cena od:
362.00€
Cena: 362.00€ 7 noćenja

1 komentar

Ostavi komentar

Polja označena sa (*) su obavezna.

onix baner mobile 2