Koji je najjeftiniji put do Grčke?

Letnja sezona se bliži, a ako je suditi prema najavama iz turističkih agencija, Grčka će i ove godine biti destinacija za koju će se odlučiti najveći broj građana Srbije.

Kako stići do odredišta, koliko to košta, koji je put najbolji... Sve su to pitanja koja se iz godine u godinu postavljaju pred putovanje, sada vam predstavljamo tri varijante kako stići do Grčke, u zavisnosti od toga koja je finalna destinacija, ali i želje da se vide neki, možda do sada, neviđeni ili neotkriveni predeli.

Kroz Makedoniju - uobičajeno

Putovanje u Grčku preko Makedonije je najčešća opcija za koju se odlučuju srpski turisti, koji po difoltu idu ovim putem. Kada je reč pre svega o Halkidikiju, koji je ujedno i najpopularnija destinacija za građane Srbije, put preko Makedonije je najbolja opcija. Već je svima poznata trasa, autoput kroz skoro celu Srbiju, isto tako kroz Makedoniju, a delom i Grčku, tako da greške nema.Kada je reč o putarinama, svi znaju da se one u Srbiji plaćaju na tri mesta: od Beograda do Niša (800 dinara), Doljevac (210 dinara) i Preševo (80 dinara), u čijoj blizini se i nalazi granični prelaz sa Makedonijom.

Zadržavanje na granici, srpkoj i makedonskoj, može biti duže ili kraće, zavisi od sezone, doba dana, intenziteta saobraćaja...

U Makedoniji, za sada, putarina se plaća na tri mesta, za šta će biti potrebno izdvojiti ukupno pet evra. Ona se može plaćati i u evrima i u denarima ako se novac zameni, što je moguće učiniti na graničnom prelazu Tabanovce.

Savet je da se na ulasku u Makedoniju zameni 7 evra (oko 430 denara), što je dovoljno za plaćanje putarine u oba pravca. Ako se pak putarine plaćaju u evrima, za oba pravca one iznose ukupno 10 evra.

Ukoliko nije u planu odmor, noćenje, ili par dana u Makedoniji, autoput vas vodi direktno do granice, i grčkog prelaza "Evzoni". Ono što je novina, jeste plaćanje još jedne putarine u Grčkoj, a nova naplatna rampa, koja se nalazi oko 500 metara od prelaza, počela je sa radom u decembru prošle godine. Putarina za motorna vozila košta 1,8 evra i niko je, ko prođe kroz ovaj prolaz, ne može izbeći.

Na Tasos preko Bugarske

Za one koji se odluče da odmor provedu na ostrvu Tasos, ili u mestima poput Asprovalte, Stavrosa, Nea Vrasne i svim onima koji se nalaze na potezu prema Kavali i Aleksandropolisu, pa i nekim letovalištima na Halkidikuju, opcija bi mogla da bude putovanje preko Bugarske.Od Beograda do Niša ide se autoputem, gde sledi odvajanje ka Bugarskoj. Međutim, od Niša do bugarske granice ima nekoliko deonica autoputa koje su u izgradnji, tako da se vozila negde kreću ili dvosmerno, jednom trakom autoputa, ili starim putem. Kada ceo ovaj potez bude pušten u saobraćaj (deonica koja obilazi Sićevačku klisuru u dužini oko 100 kilometara), što bi trebalo da se desi ove godine, od Beograda do granice sa Bugarskom stizaće se za manje od tri sata.

Putarina od Beograda do Niša je 800 dainara, ali je novina to što se od početka ove godine na naplatnoj rampi kod Dimitrovgrada plaća putarina koja košta 190 dinara. Inače, kod ovog mesta još nije profunkcionisala kompletna obilaznica, pa se savetuje oprez. Odatle, vrlo brzo se stiže na granični prelaz Gradina (Srbija), odnosno Kalotina (Bugarska). S obzirom da ova trasa nije prvi izbor srpskih turista za putovanje u Grčku, zadržavanja na prelazima nisu duga.

Od dokumentacije, i za ovu varijantu putovanja potrebni su važeći pasoši, vozačka i saobraćajna dozvolu, evropski obrazac za prijavu udesa, protivpožarni aparat, zdravstveno osiguranje, eventualno i međunarodno ovlašćenje, takozvana "žuta karta", ako vozilo nije registrovano na ime vozača. Za razliku od Makedonije, "zeleni karton" nije potreban, a nije potrebna ni međunarodna vozačka dozvola.

Međutim, ono što je potrebno, jeste vinjeta, koja košta oko 8 evra (7 dana), ili oko 15 evra (30 dana), a plaća se u levima (1 evro je 1,96 leva). Ono što je pohvalno jeste što osim vinjete, ne postoji plaćanje putarina kroz zemlju. Takođe, maksimalna brzina na autoputu je 130 kilometara na sat

Od ulaska u Bugarsku jedan deo je magistralni put, nakon čega sledi uključenje na autoput koji ide sve do Sofije, odakle se nastavlja obilaznicom u pravcu Pernika, Kulate i Filipovce. Kulata je mesto gde se nalazi granični prelaz sa Grčkom (Promahonas). Srećom, ovde nema nikakvog zadržavanja, jer je Bugarska u EU.

Međutim, već po samom ulasku u Grčku, na oko 1,5 kilometar, stiže se na prvu naplatnu rampu gde je putarina 2,40 evra. Odatle, brzo se stiže na raskrsnicu odakle se ide na levo ka Seresu, Asprovalti i Kavali, odnosno ka Tasosu, a desno prema Solunu, koji je udaljen oko 90 kilometara.

Procene su da ako se od Beograda do Soluna putuje preko Makedonije, put će biti kraći 30 kilometara nego preko Bugarske. Međutim, ako se ide prema Stavrosu, Asprovalti, Kavali, Aleksandropolisu ili Svetoj Gori, put preko Bugarske je kraći za najmanje 80 kilometara.

Preko Albanije do Krfa

Turisti iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore ali i nekih delova Srbije, ukoliko letuju na Jonskom moru i ostrvima ove regije u Grčkoj, često za putovanje biraju trasu Albanije. Za nju se odlučuju ako idu na ostrav Krf, Kefaloniju, ali i mesta poput Sivote, Parge...Jedna od opcija za putovanje može biti od Podgorice, preko Skadra, Drača, Valone i Đirokastre do Grčke, gde se kod mesta Janina nalazi uključenje na autoput za Igumenicu (Krf). Ako se ide ovim putem, jedina putarina je ona koja se plaća u Grčkoj, i košta 2,5 evra.

Put preko Albanije vodi zapravo preko Skadra, odakle sledi uključenje na međunarodni put E 762 kojim se ide prema Draču, a nakon toga i ka Valoni i Đirokastri i Sarandi, koja je najveći i najbolji turistički centar u južnoj Albaniji, i koji se nalazi na obali Jonskog mora. Odavde, dve su varijante ulaska u Grčku: preko graničnog prelaza Kakavia, ili prelaza Ćafa Bota, koji radi od šest do 22 sata.

Koji god da se izabere, manje-više je svejedno, jer oba vode ka mestu Janina u Grčkoj, odnosno Igumenici, odakle polaze trajekti za Krf, i odakle se lako stiže do mesta koja su poularna kod građana Srbije kada je letovanje u pitanju, poput Sivote i Parge.

Ukoliko Albanija bude zemlja preko koje se stiže do Grčke, potrebna dokumenta su ista kao i Makedoniju, uključujući i "zeleni karton". Međutim, ono što je dobra stvar je što u Albaniji nema putarina, a nisu potrebne ni vinjete, tako da će troškovi puta u startu biti manji.

Ipak, po ulasku u Grčku, i uključenju na autoput, plaća se putarina od 2,4 evra.

Druga varijanta je kroz Kosovo i Metohiju, gde je sagrađen autoput od Merdara (administrativnog prelaza Srbije i Kosova i Metohije) do Prištine, Prizrena i dalje kroz Albaniju do Drača. Putarina se ne plaća a kroz Kosovo i Metohiju nije potrebna nikakva dodatna dokumentacija. Ova ruta odgovara najviše onima koji žive u centralnoj i južnoj Srbiji a putuju na Krf ili neko drugo letovalište na obali Jonskog mora.

Izvor: Blic, Montiago.rs

Istanbul Leto Uporedi

property image aa
HIT PONUDA!
Evropski gradovi

 

5 noćenja
Cena od:
209.00€
Cena: 209.00€ 5 noćenja
property image aa
AKCIJA
Nova godina

 

  Prag, Češka, Češka

Termin: 01. januar | 3 noćenja (6 dana) Sa fakultativnim obilascima: KRSTARENJE VLTAVOM - KARLOVE VARI - DREZDEN Cena:...
3 noćenja
Cena od:
119.00€
Cena: 119.00€ 3 noćenja

Belek Uporedi

property image aa
ALL INCLUSIVE ULTRA!
Letovanje

 

7, 10 i 14 noćenja
Cena od:
1,600.00€
Cena: 1,600.00€ 7, 10 i 14 noćenja

Polihrono Uporedi

property image aa
IZUZETNA PONUDA!
Letovanje

 

10 noćenja
Cena od:
105.00€
Cena: 105.00€ 10 noćenja

Azurna obala Uporedi

property image aa
Odlična ponuda!
Letovanje

 

6 noćenja
Cena od:
339.00€
Cena: 339.00€ 6 noćenja

Metamorfozis Uporedi

property image aa
SUPER PONUDA!
Letovanje

 

10 noćenja
Cena od:
88.00€
Cena: 88.00€ 10 noćenja

Petrovac Uporedi

property image aa
SUPER PONUDA!
Letovanje

 

po noćenju
Cena od:
64.00€
Cena: 64.00€ po noćenju
property image aa
SUPER PONUDA
Letovanje

 

7 noćenja
Cena od:
362.00€
Cena: 362.00€ 7 noćenja

3 komentara

Ostavi komentar

Polja označena sa (*) su obavezna.

onix baner mobile 2