Ležaljke i do 120 evra!? Pogledajte koliko koštaju ležaljke u Grčkoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori ove godine

Turisti koji letuju u Crnoj Gori, Hrvatskoj ili Grčkoj primetili su da je sve manje plaža na kojima ima mesta da se spusti peškir i uživa u odmoru bez obaveze iznajmljivanja ležaljki ili kupovine pića. Zato prilikom planiranja letovovanja, dobar deo budžeta isplanirajte i za te troškove, da ne bi bilo neprijatnih iznenađenja.

- U Grčkoj su cene zakupa ležaljki i suncobrana na nivou prošlogodišnjih, a korišćenje opreme koju nude barovi na najpopularnijim plažama se naplaćuje posebno dok se na manje popularnim, ležaljke i dalje dobijaju uz piće. Takođe, s obzirom na to da Grčka obala obiluje zaista velikim brojem plaža uvek se mogu naći i one na kojima uopšte nema barova - kažu za "Blic" u grčkoj agenciji "Nikana".

Ležaljke uz kafu odlaze u prošlost u Grčkoj

Ranije je u Grčkoj bilo dovoljno poručiti piće ili kafu, pa čak i običnu vodu da biste koristili ležaljku i suncobran, ali takva vremena su definitivno prošla, a pravila se promenila.

- Većina popularnih plaža na Halkidikiju, na Tasosu i na jonskim ostrvima gde naši ljudi najviše letuju je uređeno što podrazumeva da su veći delovi plaže pod zakupom kafe barova. A to dalje znači da piće plaćate posebno, a uz to i set od dve ležajke i suncobran (mora u paketu, ne može pojedinačno). A jedan takav set košta od 5 pa do 12 evra - kažu u turističkoj agenciji.

Minimalna konzumacija 20 evra za mesto do mora

Novina jeste i uvođenje minimalne konzumacije za korišćenje ležaljki. Tako recimo na nekim plažama za celodnevno korišćenje ležaljki moraćete potrošiti dodatnih 5, 10 ili 15 evra, a ukoliko želite da koristite ležaljku koja se nalazi u prvom redu do mora, minimalna konzumacija mora da bude i 20 evra po ležaljci.

Prvi red ali i sef 50 evra!

- Na jednoj plaži na Sitoniji u kafiću sa nešto luksuznijim ležaljkama, većim suncobranima i sefom uz svaki suncobran minimalna konzumacija iznosi 50 evra po osobi na ležaljci u prvom redu - navode u “Nikani” jedan od skupljih primera.

Oni dodaju da ovakav trend ne čudi s obzirom na porast broja turista i činjenicu da se i dalje mora poraniti kako bi se zauzela ležaljka čak i pod ovakvim uslovima.

Zabranjeno donošenje hrane

Ono što se promenilo i što možda i najviše smeta našim turistima u Grčkoj jeste zabrana donošenja hrane.

Kafe barovi čije su plaže obično svojim gostima sada nude lagane obroke, salate i sendviče, te ukoliko ogladnite više ne možete iz svog ranca izvući sendvič, već ste prinuđeni da poručite hranu iz kafića čija vam se ponuda možda i ne sviđa ili koja vam zbog eventualnog posebnog režima ishrane ne odgovara.

Ni voće za decu, ni voda!

- Neki vlasnici barova idu toliko daleko da zabranjuju donošenje voća, keksića za decu i vode. Tako kada četvoročlana porodica plati 10 evra za dva seta ležaljki na popularnim plažama mora da računa i na dodatnih oko 30 evra koji odlaze na hranu i vodu - objašnjavaju u ovoj agenciji.

Na ostrvima cena od 8 evra pa naviše

Inače ova pravila odavno važe na najpopularnijim grčkim ostrvima Kritu, Rodosu, Mikonosu ili Santoriniju gde se već godinama zasebno plaćaju suncobrani i ležaljke i to po cenama od minimalnih 8 do 10 evra po setu pa naviše.

Ipak, jedna od prednosti korišćenja usluge plažnih barova jeste i to što oni obično svojim gostima nude i besplatan parking dok se gosti koji su na slobodnom delu plaže snalaze sami kako znaju i umeju. U Grčkoj svaka plaža ima deo koji mora da bude slobodan ali često su ti delovi mali i sa velikom gužvom.

Ovakvim novinama koje uvode barovi na plaži nisu zadovoljni ni lokalci, ne samo turisti i često se mogu videti tekstovi nezadovoljstva na poznatim grčkim blogovima ili fejsbuk stranicama.

U Hrvatskoj se plaća i ulaz na plažu

Slična situacija je i u Hrvatskoj gde su prošle godine zabeleženi masovni primeri da zakupci teraju ljude sa plaža ukoliko neće da koriste ležaljke i suncobrane ili su raširili veći broj ležaljki nego što im je dozvoljeno kako bi onemogućili boravak turistima sa peškirima.

Zato se često dešavala situacija da je veći deo plaža sa ležaljkama poluprazan dok su u ostalom manjem delu načičkani. Zbog toga je donesen novi Zakon o koncesijama kako bi se ovakve situacije sprečile pa ostaje da vidimo kakva će situacija biti ove sezone.

Što se tiče cena iznajmljivanja ležaljki i suncobrana one se kreću u rasponu od 5 do 20 evra, ali to nije jedini trošak jer na velikom broju plaža, hotelskih i gradskih se naplaćuje ulaz i košta od 2 do 5 evra.

Već dugi niz godina najskuplja hrvatska plaže jeste Bonj na Hvaru gde 30 evra koštaju dve ležaljke i suncobran. Isto tako ne treba zaboraviti da hrvatska obala ima mnogo plaža, koje nisu toliko poznate i na kojima se ne plaća ulaz.

Crna Gora i 120 evra za ležaljku

Crna Gora ipak drži rekord kada je u pitanju najskuplje sunčanje na plaži, a to se odnosi na Kraljevu plažu gde zakup seta ležaljki sa suncobranom već nekoliko godina unazad košta 120 evra.

Odmah iza nje je hotelska plaža Svetog Stefana gde zakup dve ležaljake i suncobrana košta 70 evra. Na Trstenu ili Pločama su takođe skuplje cene od proseka, a inače na ostalim plažama na crnogorskom primorju dve ležaljke i suncobran koštaju od 5 do 10 ili 15 evra.

Bez iznajmljivanja ležaljki na više plaža u Budvi

Gradonačelnik Budve Dragan Krapović najavio je da će u ovoj opštini biti više javnih plaža na kojima neće biti mogućnosti iznajmljivanja ležaljki i suncobrana. On insistira da plaža Pizana bude oslobođena od mobilijara i bude gradska plaža.

- Imamo samo jedno gradsko kupalište na Slovenskoj plaži, to je nedovoljno. Smatramo da ih treba biti više - najmanje dve gradske plaže na području Paštrovića i jedno kupalište na Jazu takođe moraju biti oslobođene mobilijara, na koje može svako da dođe i stavi peškir - istakao je Krapović.

Ukoliko se to ostvari turisti će bar u ovom popularnom letovalištu u Crnoj Gori imati više prostora za peškire na plažama koje su inače pretrpane skupim ležaljkama.

Izvor: Blic

Istanbul Leto Uporedi

property image aa
HIT PONUDA!
Evropski gradovi

 

5 noćenja
Cena od:
209.00€
Cena: 209.00€ 5 noćenja
property image aa
AKCIJA
Nova godina

 

  Prag, Češka, Češka

Termin: 01. januar | 3 noćenja (6 dana) Sa fakultativnim obilascima: KRSTARENJE VLTAVOM - KARLOVE VARI - DREZDEN Cena:...
3 noćenja
Cena od:
119.00€
Cena: 119.00€ 3 noćenja

Belek Uporedi

property image aa
ALL INCLUSIVE ULTRA!
Letovanje

 

7, 10 i 14 noćenja
Cena od:
1,600.00€
Cena: 1,600.00€ 7, 10 i 14 noćenja

Polihrono Uporedi

property image aa
IZUZETNA PONUDA!
Letovanje

 

10 noćenja
Cena od:
105.00€
Cena: 105.00€ 10 noćenja

Azurna obala Uporedi

property image aa
Odlična ponuda!
Letovanje

 

6 noćenja
Cena od:
339.00€
Cena: 339.00€ 6 noćenja

Metamorfozis Uporedi

property image aa
SUPER PONUDA!
Letovanje

 

10 noćenja
Cena od:
88.00€
Cena: 88.00€ 10 noćenja

Petrovac Uporedi

property image aa
SUPER PONUDA!
Letovanje

 

po noćenju
Cena od:
64.00€
Cena: 64.00€ po noćenju
property image aa
SUPER PONUDA
Letovanje

 

7 noćenja
Cena od:
362.00€
Cena: 362.00€ 7 noćenja

Ostavi komentar

Polja označena sa (*) su obavezna.

onix baner mobile 2