Grčka, Turska, Crna Gora ili Italija...gde je najpovoljnije letovati? SAZNAJTE!

Da li je letovanje najjeftinije u Grčkoj, Turskoj, Crnoj Gori, Španiji, Italiji, Hrvatskoj ili nekoj drugoj državi zavisi od vrste usluge koju turisti žele, ali ukoliko za uzorak uzmete hotele sa tri zvezdice, najisplativiji odmor je u Turskoj.

- U odnosu na Grčku, ili čak Italiju, ono što nude hoteli sa tri zvezdice u Turskoj je daleko luksuznije i kvalitetnije, a cene su pristupačne. Počevši od smeštaja, ishrane i svega što krasi ponudu turskih hotela - sve je izuzetno kvalitetno. Cena tih aranžmana, čak i ako je veća za par desetina evra, najpovoljnija je pošto na drugim destinacijama u toj kategoriji nema takve ponude - kaže predstavnik jedne turističke agencije. Za 485 evra možete letovati u Turskom gradu Kemeru, u luksuznom hotelu sa tri zvezdice i "all inclusive" uslugom. U cenu je uračunat i avionski prevoz.

I za skuplje aranžmane u ovoj državi svaki evro je opravdan, jer, kako kažu turistički radnici, "niko ne nudi sve u paketu, da je i luksuzno, po cenama koje odgovaraju evropskom standardu".

U prilog tome idu ponude za letovanje u Grčkoj u hotelima sa tri zvezdice. Kako objašnjavaju za "Blic" u agenciji koja u ponudi ima i Tursku, hoteli sa tri zvezdice pripadaju grupi najtraženijih zato što zadovoljavaju kriterijume gostiju sa većim budžetom, ali i onih sa ograničenom svotom novca.

Recimo, smeštaj u hotelu sa tri zvezdice na Rodosu, uz doručak i prevoz avionom je 499 evra. Znači da naši turisti moraju potrošiti još novca za hranu i druge potrebe koje su obuhvaćene aranžmanom "all inclusive" u Turskoj. Takođe, "all inclusive" ponuda u Eviji, u Grčkoj, je u hotelu sa tri zvezdice 429 evra, ali nije uračunat prevoz. Udaljenost od Beograda do Evije je 1.070 kilometara, za šta je u proseku potrebno 80 litara benzina i isto toliko za povratak. Troškovima putovanja, koji su oko 200 evra na hiljadu kilometara, treba dodati i troškove putarine, koja kroz Srbiju, ako polazite sa severa zemlje, iznosi 1.620 dinara. Putarina se plaća i u Grčkoj, 1,80 evra. To znači da je vaš aranžman skuplji od 600 evra, iako ste agenciji platili povoljnih 400.

Da je letovanje u Turskoj povoljnije, potvrđuju i u drugim agencijama.

- Sve destinacije ka Turskoj su podržane našim direktnim čarter letovima. Kada neka ponuda izgleda jeftinije u odnosu na Tursku, to je zbog toga što se letovanjem na Antalijskoj ili Egejskoj obali u Turskoj više "uštedi" time što se plati skuplje celokupan aranžman u koji su uključeni hotel, transport, vodiči, usluga, hrana i drugo, pa se troši manje para na letovanju - kaže Stefan, marketing menadžer jedne turističke agencije.

U Crnoj Gori, kažu u agencijama, letovanje, na primer, u Bečićima, u hotelu sa tri zvezdice je 48 evra na dan u sezoni. Pored toga, potrebno je izdvojiti novac za prevoz, za boravišnu taksu i osiguranje od 1,5 evro, a doplata za polupansion je oko šest evra po osobi. Uz sve te troškove računajte da će vam i na plaži skoro sigurno naplatiti ležaljku i suncobran.

U Hrvatskoj možete letovati već po ceni od 248 evra, ali se mora doplatiti za prevoz i brojne druge usluge, pa je Turska i dalje najpovoljnija. Kada je u aranžman za Hrvatsku uračunat autobuski prevoz, turisti koji nisu iz Beograda i Novog Sada moraju doplatiti prevoz do mesta polaska. U jeku sezone letovanje na hrvatskom primorju košta i do 933 evra.

Italija: povoljna ponuda, ali skup put

Lido Di Jesolo u Italiji je veoma primamljiva ponuda, za koju agencijama treba platiti manje od 300 evra, ali aranžmani obuhvataju spavanje sa doručkom i prevoz autobusom ili sopstveni prevoz. Osim početnih para za aranžman, trebaće vam još oko 200 evra za benzin na putu dalekom oko 900 kilometara u jednom pravcu i dodatni novac za hranu i plažu.

Troškovi prevoza kolima: cene putarina

Od Beograda do Makedonije putarina se plaća kod Niša, Doljevca, pre Leskovca, i kod Preševa. Na deonici Subotica - Beograd treba izdvojiti 320 dinara, a od Novog Sada do Beograda 210 dinara. Od Beograda na naplatnoj rampi Niš se plaća 800 dinara, Doljevac je 210 i Preševo 80 dinara. U Makedoniji se putarina plaća na četiri naplatne rampe po ceni od 1,5 i dva evra. Ako putujete kolima preko Bugarske, vinjete za sedam dana su 8 evra, ili 15 evra za 30 dana. Putarina na rampi 500 metara udaljenoj od prelaza Evzoni u Grčkoj je 1,80 evra.

Izvor: Blic

Istanbul Leto Uporedi

property image aa
HIT PONUDA!
Evropski gradovi

 

5 noćenja
Cena od:
209.00€
Cena: 209.00€ 5 noćenja
property image aa
AKCIJA
Nova godina

 

  Prag, Češka, Češka

Termin: 01. januar | 3 noćenja (6 dana) Sa fakultativnim obilascima: KRSTARENJE VLTAVOM - KARLOVE VARI - DREZDEN Cena:...
3 noćenja
Cena od:
119.00€
Cena: 119.00€ 3 noćenja

Belek Uporedi

property image aa
ALL INCLUSIVE ULTRA!
Letovanje

 

7, 10 i 14 noćenja
Cena od:
1,600.00€
Cena: 1,600.00€ 7, 10 i 14 noćenja

Polihrono Uporedi

property image aa
IZUZETNA PONUDA!
Letovanje

 

10 noćenja
Cena od:
105.00€
Cena: 105.00€ 10 noćenja

Azurna obala Uporedi

property image aa
Odlična ponuda!
Letovanje

 

6 noćenja
Cena od:
339.00€
Cena: 339.00€ 6 noćenja

Metamorfozis Uporedi

property image aa
SUPER PONUDA!
Letovanje

 

10 noćenja
Cena od:
88.00€
Cena: 88.00€ 10 noćenja

Petrovac Uporedi

property image aa
SUPER PONUDA!
Letovanje

 

po noćenju
Cena od:
64.00€
Cena: 64.00€ po noćenju
property image aa
SUPER PONUDA
Letovanje

 

7 noćenja
Cena od:
362.00€
Cena: 362.00€ 7 noćenja

1 komentar

Ostavi komentar

Polja označena sa (*) su obavezna.

onix baner mobile 2