Francuska

Kao najpopularnija svetska turistička destinacija, za Francusku se s pravom može reći da svojim posetiocima nudi sve! Od prelepih plaža, bajkovitih dvoraca, snežnih vrhova, predivne prirode ,urbanih centara do jedinstvene kulture i stila. Bulevari Pariza, prostranstva doline Loare, padine Alpa, polja lavande Provanse, gurmanski restorani Liona i šarm Korzike, čine samo deo mozaika koji jeste Francuska i koji iznova oduševljava turiste.

Pokušaj da se opiše sve što vam Francuska nudi je zaista težak zadatak. Svakako najpoznatija destinacija zemlje je neponovljivi Pariz, jedan od najpoznatijih i najljepših gradova sveta! Njegove gotovo nestvarne lepote, raskoš i kultura čine ga jednom od najpopularnijih svetskih destinacija koja privlači milione turista iz cijelog sveta! Od poznatijih gradova ističu se Marsej, Nica, St.Tropez, Lion...

Severnim delom zemlje dominiraju ravnice, te taj deo uveliko podseća na susedne Belgiju i Holandiju. Centar tog dela zemlje predstavlja živopisni grad Lil.

Zapadni deo zemlje je okrenut ka Atlantiku i poseduje atmosferu koja se bitno razlikuje od ostatka zemlje. Normadija i Britanja nude peščane plaže i dopadljive lučke gradiće, kao i mnoga istorijska nalazišta. Kroz celu regiju primetan je uticaj Keltskih plemena koja su vladala ovim delom.

Centralni deo Francuske je i najmirniji deo zemlje. Unutar njega se nalazi bogatstvo doline Loare, sa prelepim gradovima i neverovatnim dvorcima. Gradovi poput Tursa spadaju među najlepše gradove Francuske. Planinski masivi Alpa predstavljaju odličnu destinaciju za zimski turizam sa brojim popularnim ski centrima. Albertville, Grenoble i Chamonix su bili domaćini Olimpijskih igara. 

Istočni deo zemlje čine Alzas, Lorena, Franche Comte i Burgundy regije. Prelepa priroda i gradovi poput Meca, Strazbura, Nancia i Dijona su glavne odlike ovog dela zemlje. Najpoznatije proizvode regije čine svetski poznata vina.

Jug Francuske odlikuje prelepa priroda, dobra hrana, istorijska nalazišta (ponajviše iz Rimskog doba) i čuvena Cote d Azzur. Gradovi poput Orangea, Arlesa, Toulona su nezaobilazne destinacije. Predeo Provance je prepun bajkovitih sela. Regija Dordonj je jedna od najlepših u čitavoj zemlji. Priroda i gradovi ove regije su naprosto neopisivi. Na kraju se nalaze i masivi Pirineja koji su odlično mesto za aktivan odmor. Gradovi poput Tuluza, Monpeljea i Carcassonea su samo neki od brojnih mesta koja jednostavno morate posetiti.

Bogata kultura ove zemlje je vidljiva na svakom koraku. A svakako ni gurmani, niti oni željni provoda neće ostati uskraćeni.

Sve navedeno predstavlja samo mali deo onoga što Vam ova neverovatna zemlja pruža. I zaista, kao što je nekadašnji predsednik Francuske rekao: „Kako opisati zemlju koja ima 365 vrsta sira?“... Na Vama je da dođete i uživate u neponovljivom iskustvu Francuske!

Putovanje u Francusku; Azurna obala; Provansa putovanje; Pariz;Zao nam je, vaša pretraga nije dala rezultate. Molimo vas, izmenite pretragu i pokušajte ponovo.

 

1 komentar

Ostavi komentar

Polja označena sa (*) su obavezna.

onix baner mobile 2